Izvještaj s PLA-a o IKT-alatima u osiguravanju kvalitete

Grupna slika ljudi

Sedamnaest sudionika iz sedam europskih zemalja okupilo se radi razmjene iskustva i primjera dobre prakse o upotrebi podataka i korištenju IKT-alata za unapređenje kvalitete na aktivnosti zajedničkog učenja (PLA-u) na temu IKT-alata u osiguravanju kvalitete. Aktivnost je održana u organizaciji Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih (ASOO) u Zagrebu, 17. i 18. prosinca 2019. godine.

Zajedničko učenje bilo je strukturirano oko tri međusobno povezane sesije s popratnim prezentacijama, naslovnim predavanjem i zajedničkom radionicom. Događanje je otvorio Nino Buić, hrvatski predstavnik NRP-a za EQAVET i pomoćnik ravnatelja ASOO-a za europske poslove, međunarodnu suradnju i projekte.

U prvoj su sesiji sudionici raspravljali o konceptualnom podatkovnom modelu strukovnog obrazovanja. Prikazana su tri nacionalna sustava: Erik Smits, vanjski stručnjak za PLA iz nizozemskog Minstarstva obrazovanja, kulture i znanosti predstavio je podatkovne baze Nizozemske, dok su Jekaterina Masenko iz Estonske agencije za kvalitetu visokog obrazovanja (EKKA) i Nataša Lovrić iz hrvatskog Ministarstva znanosti i obrazovanja predstavile nacionalne sustave „Haridusilm“ – „oko obrazovanja”, odnosno „ŠeR” – „školski e-Rudnik”.

Druga sesija, izvori i prikupljanje podataka, bila je posvećena različitim tipovima podataka, njihovog prikupljanja i upotrebe za unapređivanje kvalitete. Tamara Hudolin iz ASOO-a i Saša Grašič iz Instituta Republike Slovenije za SOO (Centat za poklicno izobraževanje – CPI) predstavile su sustave za prikupljanje podataka koje hrvatski i slovenski NRP-i za EQAVET koriste u svom radu, a u istoj je sesiji Nataša Glavor iz hrvatske istraživačke i akademske mreže CARNET predstavila široku djelatnost CARNET-a u razvoju i održavanju IKT sustava vezanih uz naslovnu temu.

U sesiji koja se bavila predstavljanjem podataka o strukovnom obrazovanju, sudionici su se imali priliku upoznati s prezentacijom sustava rumunjskog i švedskog NRP-a koje su predstavili Carmen Mușat iz Nacionalnog centra za razvoj tehničkog i strukovnog obrazovanja i osposobljavanja te Hans Almgren iz švedske nacionalne agencija za obrazovanje Skolverket.

PLA je završio radionicom svih sudionika s fokusom na interpretaciju rezultata, kvalitetu podataka koji se prikupljanju i buduće izazove vezane uz upotrebu IKT-a u unapređivanju kvalitete kako na nivou sustava tako i škola.

Aktivnost zajedničkog učenja sufinancirana je sredstvima programa Europske unije Erasmus+, u okviru EQAVET NRP projekta.

Prezentacije i druge radove s PLA-a možete pogledati na poveznici.

Datum objave: 20.12.2019