Izvještaj sa studijskog posjeta Sloveniji na temu sustava o praćenju učenika nakon završetka školovanja i konferenciji o osiguravanju kvalitete

Predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih 2. i 3. prosinca 2019. godine sudjelovali su u studijskom posjetu na temu sustava praćenja učenika nakon završetka školovanja. Ovaj, drugi po redu studijski posjet, organiziran je kao dio zajedničke aktivnosti NRT-a Hrvatske, Finske, Grčke i Slovenije u sklopu nacionalnih EQAVET NRP projekata. Domaćin studijskog posjeta bila je slovenska nacionalna referentna točka za EQAVET Centar za poklicno izobraževanje (CPI).

Program studijskog posjeta obuhvatio je dvije razine: sustava i ustanova za strukovno obrazovanje. Saša Grašič i Helena Znidaršič iz CPI-ja predstavile su sustav obrazovanja u Sloveniji, pripremu i provedbu strukovnih obrazovnih programa te sustav osiguravanja kvalitete u Sloveniji.  Potom su predstavnice Ministarstva obrazovanja, znanosti i sporta Sonja Mavsar i Duša Marjetič predstavile sustav za praćenje zapošljivosti u visokom obrazovanju.

Sudionici su posjetili Ekonomsku školu u Ljubljani gdje su im predstavnice škole ravnateljica Ema Kozar i voditeljica povjerenstva za kvalitetu Eva Zule predstavile školske prioritete u procesu osiguravanja kvalitete i razvoju kvalitete s naglaskom na feedback o učenicima i od učenika za vrijeme školovanja te alumni klub. U poslijepodnevnoj sesiji predstavnici Tehničke škole Školskog centra Kranj prikazali su mjere i projekte koje škola provodi kako bi ostvarila što bolju suradnju s poslodavcima.

Dana 4. prosinca sudionici studijskog posjeta boravili su na Bledu gdje su, u sklopu slovenske  nacionalne konferencije o osiguravanju kvalitete, održali radionice za sudionike iz strukovnih škola. Naglasak ovogodišnje konferencije bio je na alatima, metodama i pristupima kontinuiranom unapređenju kvalitete te na približavanju strukovnih škola potrebama tržišta rada. Hrvatske predstavnice Tamara Buble iz ASOO-a i Tatjana Mergl iz Strojarske tehničke škole Fausta Vrančića održale su radionicu za škole na temu praćenja učenika nakon završetka školovanja na kojoj su predstavljene aktivnosti i rezultati praćenja učenika nakon završetka školovanja provedeni u sklopu prethodnog EQAVET NRP projekta.  

Studijsko putovanje sufinancirano je sredstvima programa Europske unije Erasmus+, u okviru EQAVET NRP projekta, aktivnosti zajedničkog učenja o sustavima praćenja osoba s kvalifikacijom i aktivnosti suradnje s drugim NRP-ima.

Datum objave: 13.12.2019