Održan studijski posjet viših stručnih savjetnika Agencije u Beč u sklopu Erasmus+ EQAVET projekta

U suradnji s austrijskom Nacionalnom referentnom točkom za osiguranje kvalitete u strukovnom obrazovanju ARQA-VET, Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je  11. i 12. prosinca 2017. godine studijski posjet viših stručnih savjetnika Agencije Beču. Putovanje je organizirano s ciljem upoznavanja savjetnika s implementacijom Europskog okvira osiguravanja kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (EQAVET) u Austriji i austrijskim pristupima osiguravanju kvalitete s naglaskom na učenju temeljenom na radu u svrhu učenja na primjerima  dobre prakse i razmjene iskustava.

Domaćini iz ARQA-VET-a, ravnatelj Franz Gramlinger i stručnjakinja za razvoj kvalitete u obrazovnim institucijama Michaela Jonach prvog su dana predstavili strukturu, misiju i ciljeve svoje institucije. Uslijedilo je upoznavanje sudionika studijskog putovanja s austrijskim sustavom strukovnog obrazovanja. Posebna je pažnja bila posvećena sustavu dualnog obrazovanja koje se provodi u suradnji u poduzećima i omogućuje učenicima učenje kroz rad. Nakon usporedbe hrvatskog i austrijskog obrazovnog sustava, uslijedilo je predstavljanje inicijative za implementaciju sustavnog upravljanja kvalitetom u strukovnim školama QIBB i sustavom upravljanja kvalitetom u poduzećima koja osiguravaju stručnu praksu za učenike u sustavu dualnog obrazovanja (QLM). Potonje je predstavio Kurt Schmid, stručnjak iz organizacije za istraživanje i razvoj u strukovnom obrazovanju ibw.

Drugog dana putovanja održan je posjet srednjoj školi za turizam Herthe Firnberg gdje su savjetnici imali priliku iskusiti kako se strategije predstavljene dan ranije primjenjuju u praksi. Ravnateljica Maria Ettl predstavila je organizaciju i filozofiju škole, s naglaskom na usvajanje profesionalnog habitusa uz vještine. Učenici viših razreda poveli su savjetnike u obilazak škole te podijelili svoja iskustva pohađanja škole, obavljanja stručne prakse u inozemstvu i planove za budućnost. Nakon kratkog razgleda škole, Ulrike Zwinger, jedna od školskih upraviteljica kvalitetom održala je prezentaciju primjene QIBB-a i instrumenata osiguranja kvalitete u praksi. Viši stručni savjetnici su se upoznali i s radom škole te sudjelovali na događanju Terra Madre. Riječ je o događanju organiziranom u sklopu međunarodne Slow Food mreže koje se 10. prosinca obilježava diljem svijeta s ciljem promidžbe lokalno proizvedene hrane, posebice starih i autohtonih sorti, tradicionalnih procesa proizvodnje te kvalitetnih cjelovitih obroka. Savjetnici su tako imali prilike uživati u prezentaciji vještina učenika.

Posjet školi završen je razgovorom s upraviteljima za kvalitetu Heinrichom Mahlerom iz tehničke škole HTL Spengergasse, Brigitte Reisinger-Priganost iz škole za predškolski odgoj BafEP 21 i Michaelom Tötzlom iz škole za strojeve, proizvodne tehnologije i elektroniku BS Appollogasse iz dualnog sustava obrazovanja te Oliverom Schleicherom, prosvjetnim inspektorom za škole strukovnog obrazovanja u Beču. Upravitelji kvalitetom su održali kratke prezentacije o implementaciji QIBB-a u svojim školama i u ugodnom razgovoru sa savjetnicima podijelili svoja iskustva.

Fotografije sa studijskog putovanja možete preuzeti na poveznici.

 

Datum objave: 19.12.2017