Održana radionica o samovrjednovanju strukovnih škola za više stručne savjetnike Agencije

U Zagrebu je 2. i 3. veljače 2017. godine održana dvodnevna radionica na temu samovrjednovanja strukovnih škola u Republici Hrvatskoj. Radionica je održana u sklopu Erasmus+ projekta „ Potpora nacionalnim referentnim točkama za Europsko osiguravanje kvalitete strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (EQAVET NRP)“. Radionica je bila namijenjena zaposlenicima Agencije, višim stručnim savjetnicima iz Odjela za razvoj i osiguravanje kvalitete strukovnog obrazovanja i Odjela za razvoj i osiguravanje kvalitete obrazovanja odraslih koji su na radionici  raspravljali i o  ulozi Agencije i svojim iskustvima u tom procesu.

Na radionici su predstavljene i raspravljene različite teme vezane za uspostavljanje kulture kvalitete u sustavu strukovnog obrazovanja i osposobljavanja i njezino osiguravanja.  Međunarodni kontekst za osiguravanje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju predstavljen je od strane gđe Saše Grašič iz Centra RS za poklicno izobraževanje, međunarodne stručnjakinje na projektu. Teme o kojima se govorilo su se odnosile na Europski referentni okvir za osiguravanje kvalitete u strukovnom obrazovanju i osposobljavanju (EQAVET okvir ) i njegovo usklađivanje s hrvatskim modelom osiguravanja kvalitete te su pobliže predstavljeni: EQAVET preporuka, EQAVET kriteriji i pokazatelji kvalitete i mehanizmi usklađivanja EQAVET-ovog okvira s nacionalnim okvirima osiguravanja kvalitete. Posebno vrijednim bilo je podijeliti slovenska iskustva u procesu uspostave okvira osiguravanja kvalitete  i provedbi procesa samovrjednovanja u strukovnim školama u Republici Sloveniji i usporediti ih s našim iskustvima.

Analiza Hrvatskog modela osiguravanja kvalitete i procesa samovrjednovanja kojeg provode strukovne škole predstavljena je od strane mr. sc. Sandre Bezjak, domaće stručnjakinje na projektu. U ovom su dijelu radionice viši stručnih savjetnici iz Agencije također iznijeli svoja iskustva o implementaciji modela osiguravanja kvalitete i provedbi i praćenju procesa samovrjednovanja kao alata za osiguravanje kvalitete sustava. Posebno je interesantno bilo čuti o iskustvima u  procesu osiguravanja kvalitete u sustavu visokog obrazovanja.

Radionica je ocijenjena vrlo uspješnom te je sudionicima omogućila da upoznaju primjere dobre prakse i iskustva iz drugih sustava, steknu uvid u europski okvir osiguravanja kvalitete te rasprave o nacionalnom okviru osiguravanja kvalitete i samovrjednovanju kao alatu za osiguravanje kvalitete u sustavu strukovnog obrazovanja u Hrvatskoj.

Zahvaljujemo se svim sudionicima i organizatorima na važnoj i uspješno odrađenoj radionici!

 

 

Datum objave: 17.02.2017