PLA Promicanje kulture kvalitete, Dubrovnik, 11. i 12. lipnja 2018.

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih organizirala je aktivnost vršnjačkog učenja (peer-learning activity – PLA) na temu promicanja kulture kvalitete u sklopu EQAVET NRP projekta u sklopu Erasmus+ programom. Aktivnost se održala u Dubrovniku, 11. i 12. lipnja 2018. godine, a okupila je 21 sudionika sastavljenih od predstavnika Nacionalnih referentnih točaka (NRP) za EQAVET, predstavnika škola i drugih tijela nadležna za područje strukovnog obrazovanja i osposobljavanja iz 9 zemalja.

PLA je bio podijeljen u sekcije sastavljene od naslovnih predavanja, prezentacija iz razine sustava i ustanova pružatelja SOO-a, rada u grupama i diskusija te posjeta školi. Sudionici iz Austrije, Estonije, Finske, Irske, Malte, Nizozemske, Slovačke, Slovenije i Hrvatske kao zemlje domaćina, raspravljali su o sljedećim temama: značenju i definiciji kulture kvalitete; načina pristupanja kulturi kvalitete s pozicije sustava i pružatelja SOO-a; mogućnostima utjecaja na kulturu kvalitete s obje spomenute razine; vezi između kulture škole i upravljanja kvalitetom te različitim pristupima u različitim zemaljama vezanima uz kulturu kvalitete.

S razine sustava i pružatelja SOO-a, predstavljene su četiri studije slučaja iz 3 zemlje (Hrvatska, Finska i Nizozemska). Sudionici suradom u grupama sudjelovali u stvaranju i održavanju kulture te isprobali Q-KULT instrument osmišljen za prepoznavanje relevantnih dimenzija kulture kvalitete u institucijama početnog SOO-a. Drugog dana PLA-a, sudionici su posjetili Srednju ekonomsku i trgovačku školu iz Dubrovnika. Kratak izvještaj posjete možete pronaći na web stranicama škole.

Sudionici su zaključili PLA prepoznavanjem važnosti kulture kvalitete za provedbu upravljanja kvalitetom, vrijednosti i stavova idealne kulture kvalitete, te podrške kulturi kvalitete na razini sustava i škola. Aktivnost je doprinijela zajedničkom razumijevanju kulture kvalitete, njenom značenju za proces osiguranja kvalitete te kultiviranju zajedničkog učenja iz razmjene iskustava i dobre prakse.  

Detaljni opis PLA-a na engleskom, fotografije i prezentacije (uz Nizozemsku) možete pronaći na navedenim poveznicama.

 

Datum objave: 14.06.2018