Sustavi praćenja učenika nakon završetka školovanja - studijski posjet Finskoj

U okviru zajedničke aktivnosti o sustavima praćenja učenika nakon završetka školovanja koja se provodi u sklopu EQAVET NRP projekta, predstavnici Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih te predstavnici strukovnih škola iz Hrvatske sudjelovali su u studijskom posjetu koji je organizirala Finnish National Agency for Education (EDUFI), nacionalna referentna točka EQAVET mreže te nacionalna agencija za obrazovanje u Finskoj. Studijski posjet je organiziran u virtualnom okruženju 27. siječnja 2021. godine. Uz predstavnike Slovenije, Grčke i Hrvatske, zemalja partnera u zajedničkoj aktivnosti, iz Hrvatske su na događanju sudjelovali predstavnici iz 11 strukovnih škola, koordinatori kvalitete i samovrjednovanja.

Tijekom studijskog posjeta predstavljen je sustav praćenja učenika nakon školovanja u Finskoj s naglaskom na korištenje informacija o praćenju učenika na razini sustava i ustanova za strukovno obrazovanje za unapređenje kvalitete obrazovanja i strukovnih kvalifikacija. U uvodnom dijelu događanja predstavnica EDUFI-a, gđa Lounema, predstavila je aktualnosti u nacionalnom sustavu strukovnog obrazovanja. Gosp. Mikkonen je predstavio rad službe nacionalnog registra i prijenosa podataka KOSKI. O korištenju informacija o praćenju učenika u svrhu financiranja ustanova za strukovno obrazovanje govorio je gosp. Hänninen iz EDUFI-a. Također je predstavljen i Vinupen - administrativni obrazovni izvještajni portal. 

O iskustvima iz prakse i praćenju učenika nakon završetka školovanja u Finskoj su govorili predstavnici ustanova za strukovno obrazovanje. Gđa. Neuvonene iz TAKK-a je predstavila alate za praćenje potreba na tržištu rada, a gđa. Puumalainen iz Yiä-Savo strukovnog koledža je govorila o korištenju informacija na svim razinama organizacije. O sustavu praćenja učenika nakon završetka školovanja u Finskoj i planovima za razvoj i primjenu na nacionalnoj razini je govorio predstavnik Ministarstva obrazovanja i kulture, gosp. Kyotölä.

Seminar je također predstavljao priliku za razmjenu iskustava zemalja partnera u zajedničkoj projektnoj aktivnosti te su predstavnici partnerskih institucija iz Grčke, Slovenije i Hrvatske predstavili aktivnosti koje provode na nacionalnoj razini vezano za praćenje učenika nakon završetka školovanja.

Studijski posjet o sustavima praćenja učenika nakon završetka školovanja dio je zajedničke aktivnosti Finske, Grčke, Slovenije i Hrvatske koja se provodi u okviru projekta EQAVET NRP sufinanciranog sredstvima programa Europske unije Erasmus+.

Datum objave: 29.01.2021