Uspješno završena aktivnost Nacionalne kolegijalne procjene!

Uspješno je završena aktivnost Nacionalne kolegijalne procjene u sklopu projekta EQAVET NRP HR. Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih koordinirala je aktivnost Nacionalne kolegijalne procjene koja se provodila u tri hrvatske strukovne škole: Industrijsko-obrtničkoj školi Slatina, Medicinskoj školi Bjelovar i Srednjoj strukovnoj školi Vinkovci.

Aktivnost nacionalne kolegijalne procjene započela je u veljači 2022. prvim uvodnim sastankom održanim za sve sudionike. Uslijedile su potom specijalizirane radionice za kolege sustručnjake (peer reviewers) koji će posjetiti škole, odnosno za škole domaćine koje prolaze kroz proces kolegijalne procjene (peer review). Kroz travanj i svibanj provedene su posjete školama u trajanju po tri dana u svakoj školi, a intervjue je provelo po tri/četiri kolega sustručnjaka. Kroz tri dana kolege sustručnjaci su intervjuirali različite dionike u školi, a na temelju čega je izrađen konačni dokument koji će poslužiti školi u poboljšanju kvalitete obrazovanja. Posljednji korak svake EQAVET aktivnosti čini evaluacije ceijlog proces zbog čega su svi sudionici bili pozvani na posljednju evaluacijsku radionicu koja je održana u Hotelu International u rujnu. Agencija je sudionicima prikazala statističke podatke njihovih povratnih informacija te osmislila dvije aktivnosti kroz koje su sudionici dobili priliku pružiti kvalitativne povratne informacije i iznijeti vlastite ideje kojima bi se unaprijedio i prilagodio proces kolegijalne procjene na nacionalnoj razini.

Svi sudionici su iskazali veliko zadovoljstvo sudjelovanjem u kolegijalnim procjenama jer su sudjelovanjem dobile objektivne informacije od vanjskih sudionika i time unaprijedili djelovanje škole. Također, kolege sustručnjaci dobili su priliku upoznati svoje kolege u drugim školama i drugačije školske sustave koje su prenijeli kolegama u svojim školama.

Agencija, zajedno sa sudionicima koji su proveli kolegijalnu procjenu, pozivaju sve ostale škole, nastavnike i svo ostalo osoblje, da se uključe u proces kolegijalne procjene. Kako bi se bolje predstavio proces kolegijalne procjene i time potaknulo škole na sudjelovanje Agencija je izradila kratku brošuru u kojoj se nalaze osnovne informacije o procesu i koja je dostupna na web-stranicama QAVET.hr.

 Brošura: Nacionalna kolegijlna procjena

Datum objave: 03.10.2022